Προπόνηση με άδειο στομάχι
Τι πρέπει να γνωρίζετε;
Είναι γεγονός, ότι επικρατεί μια σύγχυση και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά, με το εάν πρέπει ή όχι να προπονούμαστε με άδειο στομάχι. Από την μια υπάρχει η θεωρία, ότι η προπόνηση με άδειο στομάχι είναι αυτή που οδηγεί στο κάψιμο λίπους και την καλύτερη ενεργοποίηση του μεταβολισμού, ενώ από την άλλη νέες έρευνες έχουν αποδείξει, ότι ένα σνακ τουλάχιστον 150 θερμίδων, μια ώρα πριν την άσκηση, είναι ιδανικό για την αποτελεσματικότητα της προπόνησης και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη αρχή. Όλοι γνωρίζουμε ότι η τροφή είναι το καύσιμο κάθε οργανισμού είναι αυτή που του δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να πραγματοποιήσει τις διάφορες δραστηριότητές, στην καθημερινότητά του.
Μέσα στην διάρκεια της μέρας το σώμα μας κάνει κύκλους πέψης που ακολουθούνται από διαστήματα νηστείας. Στο διάστημα αυτό, το σώμα μας απελευθερώνει ινσουλίνη. Τα θρεπτικά συστατικά εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα και η γλυκόζη μεταφέρεται στους μύες για την παροχή ενέργειας ή γλυκογόνου. Σκεφτείτε ότι το γλυκογόνο είναι μια μορφή αποθήκης ενέργειας.
Ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση νηστείας 6 ώρες μετά το φαγητό, απελευθερώνοντας περισσότερο γλυκογόνο για τη σταθεροποίηση των σακχάρων του αίματος. Τα αποθηκευμένα λιπαρά μετατρέπονται σε ενέργεια που είναι γνωστή ως κετόνες. Αυτός είναι και ο λόγος που η προπόνηση με άδειο στομάχι, κυριολεκτικά μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.
Με λίγα λόγια, ένας οργανισμός με άδειο στομάχι, αντλεί ενέργεια από τις αποθήκες τροφίμων, στη συνέχεια ο οργανισμός καίει σάκχαρα και όταν δεν έχει τίποτα άλλο, καίει το λίπος. Όταν αρχίσετε πάλι να τρώτε, αυτή η κατάσταση κετονών σταματά, η ινσουλίνη επανέρχεται και αρχίζετε πάλι να χρησιμοποιείτε την τροφή ως καύσιμο για ενέργεια.
Καλό θα ήταν κάπου εδώ να διευκρινίσουμε, ότι με τον όρο άδειο στομάχι ή νηστεία αναφερόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε όταν έχουμε μείνει νηστικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην κατάσταση αυτή βρισκόμαστε κατά την περίοδο του ύπνου και σε ορισμένες περιπτώσεις, άμα χρησιμοποιούμε την μέθοδο της διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting). Στην μέθοδο αυτή επεκτείνουμε τη νηστεία για μερικές ώρες ακόμα, με στόχο να καταναλώσουμε τις περισσότερες θερμίδες της μέρας μέσα σε ένα μικρό χρονικό περιθώριο. Μάλιστα, το πρωινό στα αγγλικά, break- fast πήρε το όνομά του, γιατί είναι το γεύμα που σπάει τη νηστεία.
Τα πλεονεκτήματα της προπόνησης με άδειο στομάχι
Γρήγορη απώλεια βάρους
Είναι φυσικό να χάνετε βάρος κατά την άσκηση με άδειο στομάχι, πόσο μάλλον όταν είναι μια συνήθεια που γίνεται συνέχεια και όχι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό συμβαίνει, γιατί ο οργανισμός σας, προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες απ΄ ότι καταναλώνει. Έτσι κατά την χώνεψη ο οργανισμός σας στρέφεται στις αποθήκες του λίπους καίγοντάς το, για να βρει την απαιτούμενη ενέργεια. Η τακτική άσκηση με άδειο στομάχι φέρνει αποτελέσματα με διάρκεια.
Αύξηση της αντοχής των δρομέων
Πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει, ότι η προπόνηση με άδειο στομάχι μπορεί να παράγει θετικά αποτελέσματα κατά τη χρήση ειδικών προπονήσεων και την εξάντληση των αποθηκών γλυκογόνου. Μελέτες έχουν διεξαχθεί σε πλήθος αθλητών με όλους, να έχουν θεαματικά αποτελέσματα απώλειας βάρους κατά την άσκηση με άδειο στομάχι.
Τα μειονεκτήματα της προπόνησης με άδειο στομάχι
Αίσθημα αδυναμίας
Όταν έχουμε άδειο στομάχι το σάκχαρο στο αίμα μας είναι αρκετά χαμηλό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα, να νιώσουμε μια ελαφριά ζαλάδα, η μια γενικότερη αδυναμία. Ακόμα, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας ενέργειας, που βρίσκεται το σώμα μας, μπορεί να μην καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε μια γυμναστική υψηλής έντασης.
Απαραίτητο το γεύμα πριν τη γυμναστική για τα άτομα άνω των 55 ετών
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λαμβάνουν χώρα βιολογικές διεργασίες που επιτρέπουν τη διατήρηση του σακχάρου στα σωστά επίπεδα. Η έλλειψη φαγητού αναγκάζει τον οργανισμό να συνεχίσει αυτή τη διαδικασία κι έτσι υπάρχει κίνδυνος απώλειας μυϊκής μάζας, το οποίο είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα από την μέση ηλικία και μετά.
Ασαφή τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με την απώλεια βάρους
Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η γυμναστική έπειτα από πολύωρη νηστεία οδηγεί σε μεγαλύτερη καύση λίπους, όμως άλλες δείχνουν, ότι δεν προκύπτει μεγαλύτερη απώλεια βάρους όταν η σωματική άσκηση δεν συνδυάζεται με γεύμα.
Έλλειψη ενέργειας – έλλειψη κινήτρου
Οι προπονήσεις με άδειο στομάχι μπορεί να σας κάνουν νωθρούς χωρίς ιδιαίτερο κίνητρο με αποτέλεσμα στο τέλος να μην καταφέρετε να φτάσετε στον στόχο σας και να απογοητευτείτε.
Αλλαγή στην διάθεση
Η άσκηση με άδειο στομάχι δεν είναι κατάλληλη για όλους. Η αλλαγή των επιπέδων της ινσουλίνης είναι ορμονοελεγχόμενη. Γι’ αυτό, εκτός από το σώμα μας, μπορεί να αλλάξει και η διάθεσή μας.
Ιδανική λοιπόν, θα ήταν μια γενικότερη θεώρηση του θέματος της προπόνησης με άδειο στομάχι.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή την διαδικασία, καλό θα ήταν αρχικά να ζητήσετε την γνώμη κάποιου διατροφολόγου, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει και θα σας συμβουλεύσει.
Στο Body performance διαθέτουμε ειδικούς διατροφολόγους και εξειδικευμένους γυμναστές, που είναι πάντα διαθέσιμοι για σας και θα σας προτείνουν το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, που πρέπει να ακολουθήσετε. Η σωστή διατροφή συνδυαστικά με το κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής, σας βοηθούν να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μην ξεχνάτε να ακούτε το σώμα σας και να ακολουθείτε το ένστικτό σας. Αν νιώθετε ότι έχετε ενέργεια πραγματοποιήστε την προπόνηση σας, εάν αισθάνεστε ότι θέλετε να χαλαρώσετε απολαύστε την ηρεμία σας!